Historia

Arvo Mursula 75 v. (1984)

Arvo Mursula 75 v. (1984)

Rakennusmestari Arvo Mursula (27.11.1909–9.3.1996) syntyi Alavuden Rantatöysässä nuorimpana Juha ja Liisa Mursulan neljästätoista lapsesta. Valmistuttuaan koneteknikoksi keväällä 1931 Vaasan teknillisestä koulusta Mursula suoritti asevelvollisuutensa Kauhavan ilmasotakoulussa. Hän toimi siellä teknillisen toimiston piirtäjänä ja komentotoimiston kirjurina. Vuosina 1933–34 Mursula työskenteli piirtäjänä Vaasan tie- ja vesirakennuspiirillä. Hän opiskeli työnsä ohella myös tiepuolen rakennusmestariksi.

Vuonna 1933 Arvo vei vihille Aino Yliselän. Heille syntyi tytär Pirkko vuonna 1946 Lahdessa.

Talvisodassa (1939–40) ja jatkosodassa (1941–44) Mursula toimi päämajan pioneeriosaston tietoimiston palveluksessa koulutustaan vastaavissa tehtävissä piirtäjänä ja monistamon johtajana. Siviiliin siirtyessään hän oli vääpeli. Sodan loputtua ja pääkaupunkiseudulla vietettyjen työvuosien jälkeen Mursula palasi rakkaalle synnyinseudulleen Alavudelle vuonna 1948. Hän työskenteli kunnanrakennusmestarin virassa aina vuoteen 1955 saakka.

Aino, Pirkko ja Arvo Mursula kotonaan Alavudella.

Aino, Pirkko ja Arvo Mursula kotonaan Alavudella.


Musiikki tärkeä voimavara

Arvo Mursula on suunnitellut Alavudelle ja lähiseudulle lukuisan määrän rakennuksia sekä ollut teiden ja siltojen rakennuttajana ja työvalvojana. Hän työskenteli vuodesta 1959 lähtien muiden tehtäviensä ohella aktiivisesti ikkunarakenteiden parantamiseksi saaden viisi patenttia ja kahdeksan mitalia, joista neljä kultaista ulkomaisilla keksijämessuilla.

Eläkkeelle jäätyään Mursula sävelsi ja sanoitti noin 80 laulua, joiden aihevalikoima on erittäin laaja. Sävellysten nuottikirjoittamisesta vastasi rehtori Sakari Miettinen. Vuonna 1983 valmistui LP-levy ja kasetti Kuuntele hiljaa.

Arvo Mursula esittelee keksimäänsä lämpöikkunaa.Arvo Mursula esittelee keksimäänsä lämpöikkunaa.

 Rahasto lahjakkaiden tueksi

Aino ja Arvo Mursula perustivat vuonna 1983 rahaston, josta jaetaan edelleen kerran vuodessa apurahaa lahjakkaille musiikin opiskelijoille sekä teollisen valmistukseen sopivien tuotteiden keksijöille. Rahasto muutettiin Aino ja Arvo Mursulan Säätiöksi vuonna 2004.

Arvo Mursulan toivomuksena oli, että alavutelaiset kartuttaisivat tavalla tai toisella rahastoa. Alavuden Seudun Osuuspankissa olevaa tiliä voi kartuttaa testamentein tai yksityisin varoin.

 

 

Lähteet: Sakari Miettisen muistiinpanot, Aino ja Arvo Mursulan Säätiön arkistot, Saara Mursulan hallussa olevat perhealbumit.

Vastaa